Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kocsonya (tepsiben) recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 db első csülök
  • 2 db sertésfarok
  • 1 db sertésköröm
  • 0,5 db sertésfej (fül, orr, pofa, bőrke)
  • 10 dkg füstölt hús (sonka, oldalas)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem
  • 5 dkg zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 8-10 szem egész bors
  • 1 darab babérlevél
  • 1 csipet egész köménymag
  • 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
  • só

Elkészítése

A fél sertésfejről éles késsel lefejtjük az ehető részeket, az orrától kezdve. Az orrából kivágjuk a porcot, a fülét levágjuk, és a zsíros részeket mellőzve feldaraboljuk, majd alaposan megtisztítjuk, megmossuk. A többi húst is megtisztítjuk, ha szükséges, nyílt láng fölött perzseljük, majd újra megmossuk és feldaraboljuk.

A húsokat egy megfelelő méretű fazékban, hideg vízben feltesszük főni. Annyi vízzel, hogy ellepje a húst, plusz 2-3 dl vizet is adunk hozzá. Amikor felforrt, lehabozzuk, és hozzáadjuk a füstölt húst, valamint a fűszereket, beleértve az őrölt paprikát is. Egy óra főzés után hozzáadjuk az egészben hagyott zöldségeket, beleértve a fokhagymát és a vöröshagymát.

Lassú tűzön, gyöngyözve főzzük, amíg a hús könnyedén le nem válik a csontról. Ha elegendő természetes kollagén van benne, nem szükséges zselatint hozzáadni a kocsonyához. A főzés után a levet leszűrjük, és mind a húst, mind a levet pihenni, hűlni hagyjuk.

A körmöt és a csülköt kicsontozzuk, majd a többi hússal együtt egy megfelelő méretű tepsiben elrendezzük úgy, hogy a lé teljesen ellepje a húst. A leülepedett levet óvatosan rámerjük, ügyelve arra, hogy az alját ne keverjük fel. Hűvös helyen, de nem hűtőben hagyjuk dermedni 10-14 órán át.

Természetesen tányérokba is adagolhatjuk a kocsonyát. Jó étvágyat kívánunk!

https://receptneked.wps.hu/hidegtalak/kocsonya-tepsiben/