Előkészítés:
A karfiolt rózsáira szedjük, majd sós vízben éppen csak roppanósra főzzük.
Mártás:
A vajat egy edénybe felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a lisztet. Folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel és simára főzzük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A mártáshoz keverjük az apróra vágott metélőhagymát, a reszelt sajtot, a pirított bacont és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ha túl sűrű, kevés tejjel hígítjuk. Langyosra hűtjük, majd belekeverjük a tojásokat.
Összeállítás:
Egy kivajazott jénai tálba rendezzük a karfiolt, majd ráöntjük a mártást úgy, hogy mindenhová jusson. A tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal.
Sütés:
A tálat előmelegített, 170 fokos sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg a teteje szép pirosra sül.
Tipp:
A receptet variálhatjuk brokkolival vagy karfiol és brokkoli keverékével is. Ha szeretnénk könnyedebb változatot, a bacont elhagyhatjuk vagy pulykasonkával helyettesíthetjük.