Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gombaropogós sajtmártással recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 0,5 kg gomba
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál olaj
  • 1,5 dl tej (vagy főzőtejszín)
  • 1 késhegynyi majoránna
  • petrezselyemzöld
  • só
  • bors
  • 5 dkg füstölt sajt (reszelve)

A kisütéshez

  • olaj

A sajtmártáshoz

  • 3 db tojás
  • 2 dl tej
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 csipet só
  • őrölt fehérbors

Elkészítése

Gombaropogós készítése:

A vöröshagymát finomra vágjuk, majd az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gombát, és zsírjára sütjük. Sóval, borssal és majoránnával ízesítjük, majd belekeverjük az aprított petrezselyemzöldet. Megszórjuk liszttel, hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tejet, majd az egészet összefőzzük, amíg besűrűsödik.

Levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd belekeverjük a tojássárgákat és a zsemlemorzsát. A masszát 30 percig állni hagyjuk, hogy a zsemlemorzsa megduzzadjon és könnyen formázható legyen.

Vizes kézzel rudakat formázunk a masszából, zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban aranybarnára sütjük.

Sajtmártás készítése:

A tojásokat simára keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a tejet. Az edényt vízgőz fölé helyezzük, és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Amikor a keverék besűrűsödött, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és addig keverjük, amíg teljesen elolvad. Vigyázzunk, hogy a mártást ne forraljuk fel! Sóval és őrölt fehér borssal ízesítjük.

https://receptneked.wps.hu/husmentes/gombaropogos-sajtmartassal/