Elkészítése
A lilakáposztát apróra vágjuk vagy lereszeljük, majd megsózzuk (kb. 1 evőkanál sóval). Alaposan összekeverjük, és 1 órát pihentetjük, hogy levet eresszen. Az idő letelte után kinyomkodjuk a káposztát, és a levét félretesszük.
A káposztához fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát adunk, majd hozzákeverjük a fűszereket, lisztet, és a tojást. Az egészet alaposan összedolgozzuk, amíg a massza össze nem áll (ha a tenyerünkben összeszorítunk egy adagot, és az egyben marad, akkor jó). Enyhén nedves kézzel evőkanálnyi adagokból gombócokat formálunk, majd megforgatjuk őket zsemlemorzsában.
Serpenyőben közepes lángon melegítünk olajat, körülbelül 1,5-2 cm magasan. Egy csipet zsemlemorzsával ellenőrizzük, hogy elég forró-e az olaj (ha a morzsa sercegve sül, megfelelő az olaj hőmérséklete). A pogácsákat aranybarnára sütjük, figyelve arra, hogy az olaj ne hűljön ki túlságosan. Ha lehűlne, várjunk egy kicsit a következő adag sütése előtt.
Tálaláskor a pogácsákat burgonyapürével kínáljuk, amelybe a tejföl helyett a félretett káposztalevet keverjük, hogy sós és ízletes legyen. Adjunk hozzá kevés vajat és reszelt sajtot is, hogy még krémesebb legyen.
