Elkészítése
Brokkoli előkészítése
A brokkolit citromos, forró vízben puhára pároljuk, majd leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük. Ezután késsel apróra vágjuk, hogy jól elkeverhető legyen a masszában.
Massza összeállítása
A feldarabolt brokkolihoz hozzáadjuk a tojásokat, a reszelt sajtot, a reszelt parmezánt, az apróra vágott zöldhagymát és a préselt fokhagymát. Sóval és őrölt borssal fűszerezzük, majd annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy jól formálható, de ne túl kemény állagú masszát kapjunk.
Formázás és sütés
Egy kb. 8 cm-es pogácsaszaggató segítségével fasírtokat formázunk a masszából, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket. A tetejüket megszórjuk egy kevés parmezánnal, és ízlés szerint aszalt paradicsommal is díszíthetjük. 200 °C-ra előmelegített sütőben 12–15 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük.
Tálalás
A fasírtokat azon melegében tálaljuk, például burgonyapürével vagy friss salátával.
Tipp
Ha még ízletesebb változatot szeretnénk, a masszába keverhetünk apróra vágott petrezselymet vagy kaprot. A fasírtokat süthetjük serpenyőben kevés olajon is, de sütőben készítve könnyebb és ropogósabb lesz.
