Elkészítése
A zöldségeket (zeller, sárgarépa, cukkini és vöröshagyma) apró darabokra vágjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a zöldségeket hozzáadjuk, és közepes lángon megpirítjuk őket. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, hogy könnyen lehúzhassuk a héját, majd apróra vágjuk, és a zöldségekhez adjuk utoljára.
Amikor a zöldségek kissé megpuhultak, hozzáadjuk az arborio rizst, és folyamatos keverés mellett tovább pirítjuk. Ezután fokozatosan, merőkanalanként hozzáadjuk a forró zöldségalaplevet, mindig megvárva, hogy a rizs felszívja a folyadékot, mielőtt a következőt hozzáadnánk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Amikor a rizs megpuhult, de még kissé harapható (“al dente”), rajtahagyunk egy merőkanálnyi alaplevet, majd hozzáadjuk a reszelt parmezán sajtot és az aprított petrezselymet. Az egészet alaposan összekeverjük, levesszük a tűzről, és lefedve 10 percig állni hagyjuk.
Tálalás előtt még egyszer átkeverjük, és frissen reszelt parmezánnal díszítjük.
