Elkészítése
Egy lábasban az olajat felhevítjük, és zsírjára sütjük a kockára vágott füstölt szalonnát. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Ezután beletesszük a fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, majd belekeverjük az apróra vágott paradicsomot és paprikát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, így készítjük el a pörkölt alapot.
A megtisztított zöldbabot a pörkölt alaphoz adjuk, majd kevés vízzel felöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Időnként megkeverjük, és szükség esetén pótoljuk a vizet.
Tálalás
A kész zöldbab pörköltet tejföllel meglocsolva, keményre főtt tojás szeletekkel díszítve tálaljuk. Friss kenyérrel vagy főtt burgonyával is kínálhatjuk.
Tipp
A pörkölt ízét fokozhatjuk egy kevés őrölt köménnyel vagy csípős paprikával, ha pikánsabbra szeretnénk. Ha gazdagabb fogást készítenénk, tehetünk bele kockára vágott burgonyát vagy akár kevés füstölt kolbászt is. A tejföl helyett natúr joghurttal is tálalhatjuk, így könnyebb változatot kapunk.

