Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Alkoholmentes gyömbérsör recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 15 dkg friss gyömbér
  • 2 kiskanál őrölt gyömbér
  • 5 evőkanál méz
  • 3 db citrom leve és reszelt héja
  • 1 csapott kávéskanál élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 3 liter víz

Elkészítése

Az élesztőt és a cukrot egy pohár langyos (kb. 40°C) vízben elkeverjük, és 10-15 percig hagyjuk felfutni.

A gyömbért lereszeljük, majd egy nagyobb kancsóba vagy üveg edénybe tesszük. Hozzáadjuk a citromok reszelt héját és kifacsart levét, valamint a gyömbérport és a mézet.

A vizet kb. 50°C-ra melegítjük (ne legyen forró, mert elpusztíthatja az élesztőt), majd ráöntjük a gyömbéres keverékre. Jól elkeverjük, és hozzáadjuk a felfutott élesztős vizet is.

A keveréket lazán lefedjük (pl. gézlappal vagy egy fedővel, hogy az erjedés során keletkező gázok el tudjanak távozni), majd meleg helyen hagyjuk erjedni 3-4 napig. Naponta 1-2 alkalommal megkeverjük vagy óvatosan átrázzuk.

Szűrés és palackozás:

Amikor az ital enyhén szénsavas és kellően gyömbéres ízű, szűrjük át egy finom szűrőn vagy gézlapon. Tiszta, jól zárható palackokba töltjük.

Hűtés és fogyasztás:

A kész gyömbérsört hűtőben tároljuk, és hidegen fogyasztjuk. Az erjedési folyamat a hűtőben lelassul, de teljesen nem áll meg, ezért a palackokat óvatosan kell kezelni.

https://receptneked.wps.hu/italok/alkoholmentes-gyombersor/