Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bodza ital recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 12 db bodzavirág
  • 60 dkg cukor
  • 2 csapott evőkanál citromsav
  • nátrium-benzonát ( ez elhagyható ill. helyettesíthető)
  • kb. 4 liter víz (ez attól függ mennyi vizet szorít ki a citrom és a bodza)
  • 5 db citrom

Elkészítése

Egy liter vízből és a cukorból szirupot főzünk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben a bodzavirágokat átnézzük, hogy ne maradjanak rajtuk bogarak, és óvatosan átöblítjük.

Egy nagy üvegbe vagy edénybe tesszük a bodzavirágokat, az egyik citrom kifacsart levét és a citromsavat. A maradék citromokat alaposan megmossuk, vékonyan felkarikázzuk, majd a bodza mellé tesszük.

A kihűlt cukorszirupot a bodzára öntjük, majd a maradék hideg vízzel felöntjük. Az edényt lefedjük, és hűvös helyen 5 napig állni hagyjuk. Naponta egyszer átkeverjük.

Az 5. nap végén leszűrjük, és üvegekbe töltjük, vagy dobozokban lefagyasztjuk.

A bodzavirág és a citrom külön is lefagyasztható, így később teákhoz vagy süteményekhez felhasználhatjuk. A bodzaital vízzel vagy szódával hígítva fogyasztható.

https://receptneked.wps.hu/italok/bodza-ital/