Elkészítése
A sárgarépát és az almát alaposan meghámozzuk, felaprítjuk, és külön-külön lábosban annyi vízben kezdjük főzni, amennyi éppen ellepi őket. Addig főzzük, amíg mindkettő megpuhul.
Amikor a sárgarépa és az alma megfőtt, a főzőlevükkel együtt egy nagy edénybe öntjük. Hozzáadjuk a meghámozott és darabokra vágott banánokat, a megpucolt és feldarabolt narancsokat, valamint a citrom kifacsart levét. Ha nem találjuk elég édesnek, ízlés szerint cukrot adunk hozzá. Az egészet botmixerrel vagy turmixgéppel simára dolgozzuk.
A turmixolt keveréket felöntjük a megmaradt vízzel (összesen kb. 3 liter), hogy a megfelelő sűrűséget elérjük. Kissé langyos állapotban üvegekbe töltjük. Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, minden üveg tetejére egy kis csipet nátrium-benzoátot teszünk, majd az üvegeket szorosan lezárjuk.
A Kubu hidegen fogyasztható, és pár napig hűtőben frissen tartható, tartósítószer nélkül is.
Tipp:
A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotin-tartalmának mindössze 25%-át képes hasznosítani. A főzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotintartalmának több mint a fele hasznosul.

