Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mentaszörp recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 2 nagy marék friss mentalevél
  • 2 nagyobb kezeletlen citrom
  • 2 liter csapvíz
  • 1,5 kg cukor
  • 1 kis tasak citromsav


Elkészítése:

A leöblített mentaleveleket egy fazékba rakjuk, rákarikázzuk a megtisztított (lehetőleg kezeletlen) citromokat, és felengedjük 2 liter vízzel.

Lefedve hűvös helyre (hűtőbe) rakjuk, és gyakran megkeverjük. A második napon átszűrjük. Erre a legjobb egy textil pelenka.

Feltesszük főni, hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat. Közepes lángon, kavargatva kb. 20-25 percet főzzük. Az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk.

Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

[box style=”info”]Az előző évben már készítettem mentaszörpöt, annak is nagy sikere lett, de most egy másik módon álltam neki, mégpedig a bodzavirág szörp mintájára. Bár már hetek óta fogyasztjuk, a blogra még csak most kerül fel. Az étkezések után mindenkinek készítek egy nagy pohárral, amibe a család egyöntetűen kér egy friss citrom karikát és színes szívószálat 🙂 A hígítási arány ízlés függő, mi jó édesen szeretjük.

Ebből az adagból nekem 2,5 liter tömény szörp lett. Színre egész világos, inkább a limonádéhoz hasonlítható. Nem tettem bele tartósítószert, de ha valaki hosszabb távra tervez, mondjuk télre, akkor érdemes egy csapott kávéskanálnyi nátrium-benzoátot tenni bele, mikor lehúzzuk a tűzről, és mielőtt az üvegekbe kerül.[/box]

https://receptneked.wps.hu/italok/mentaszorp/