Elkészítése
A szedret alaposan megmossuk, majd egy tiszta, nem túl sűrű szövésű anyagból készült szütyőbe tesszük. A szütyőt fellógatjuk úgy, hogy a saját súlya alatt a szeder összenyomódjon és kiengedje a levét. A szütyő alá egy edényt helyezünk, amelyben már cukrot szórtunk. A lé lassan csepegni kezd a cukorra, és néha enyhén megcsavarhatjuk a szütyőt, hogy gyorsabban csepegjen.
Ez a folyamat néhány órától akár napokig is eltarthat. Amikor a szütyőben már csak a szeder magjai maradtak, a kicsepegett cukros szederlevet alaposan összekeverjük. Sűrű szűrőn átszűrjük, hogy az esetleges magok fennakadjanak, és megkóstoljuk. Ha szükséges, ízlés szerint további cukrot adunk hozzá.
Az így kapott szörpöt üvegekbe töltjük, a tetejére egy kis nátrium-benzoátot szórunk tartósítószerként, majd szorosan lezárjuk. Az üvegeket nem rázzuk fel, hagyjuk 1-2 napig pihenni, hogy a nátrium-benzoát teljesen feloldódjon benne.
Fogyasztás előtt felrázandó, és általában 2-3-szoros hígítással érdemes tálalni.


