Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Készüljön a Luca pogácsa – 10 pogácsa recept, amivel nem foghatsz mellé!

Ha Luca-nap, akkor pogácsa! Összegyűjtöttünk 10 szuper receptet, amiben nem fogsz csalódni! Luca napja, amelyet december 13-án ünnepelnek, egy hagyományokban gazdag nap a magyar kultúrában. Eredetileg Szent Luca napjaként ismert, a nap a karácsonyi ünnepek felvezetése, és egyben a téli napfordulóhoz kapcsolódó hagyományok része.
Beküldte: 2023.12.12.

Szent Luca, aki a keresztény hagyományok szerint a szegények és a betegek védőszentje volt, a középkor óta kapcsolódik a magyar néphagyományhoz. Luca napján számos hiedelem és szokás élt és él még ma is. Egyik legismertebb szokás a Luca-szék készítése, ami egy bonyolult faragási folyamat, és a hiedelem szerint, ha valaki Luca napjától karácsonyig minden nap kicsit farag a széken, és karácsonykor beül bele a templomba, meglátja, ki a boszorkány a közösségében.

Miért eszünk pogácsát Luca napján?

A pogácsa fogyasztása Luca napján szintén régi hagyomány. A pogácsa, mint a vendégszeretet és a közösség jelképe, fontos eleme a magyar konyhának. Luca napján a pogácsa készítése és megosztása a közösséggel a szeretet, a barátság és az összetartozás kifejezésének módja. Ez a nap nemcsak a téli ünnepek kezdetét jelöli, hanem a családok és közösségek együttlétének és összetartásának időszaka is.

A Luca napi pogácsa készítésének hagyománya a gazdagság és a bőség szimbóluma is. Régen úgy hitték, hogy a Luca napi pogácsa elkészítésével és elfogyasztásával a következő évben bőséges termést és jólétet vonzanak az otthonukba és családjukba. Ez a hagyomány ma is élő és kedvelt része a magyar kulturális örökségnek, amely nemcsak az étel élvezetét, hanem a múlt iránti tiszteletet és a közösséghez való tartozást is fejezi ki.

1 . Gyors, duplán sajtos pogácsa

Hozzávalók:

  1. 50 dkg finomliszt
  2. 1 csomagg sütőpor
  3. 25 dkg vaj
  4. 1 kis pohár tejföl
  5. 1 db tojás
  6. 1 ek só
  7. 10 dkg reszelt sajt
  8. 1 felvert tojás
  9. 15 dkg reszelt sajt

A recept ide kattintva folytatódik! »»»

2. Leveles sajtos pogácsa

Hozzávalók:

  1. 50 dkg liszt
  2. 35 dkg vaj
  3. 3 dkg élesztő
  4. 1 tk só
  5. 1 dl tejföl
  6. 20 dkg reszelt sajt

A recept ide kattintva folytatódik! »»»

3. Sajtos magos pogácsa

Hozzávalók:

  1. 60 dkg tönkölybúzaliszt
  2. 3 dkg élesztő
  3. 1 tk cukor
  4. 0,5 dl tej
  5. 2 tk só
  6. 22 dkg libazsír
  7. 1 tojás
  8. 13 dkg füstölt sajt – reszelve
  9. 13 dkg tejföl
  10. 12 dkg magkeverék

A recept ide kattintva folytatódik! »»»

4. Sajtos túrós pogácsa

Hozzávalók:

  1. 60 dkg liszt
  2. 3 dkg élesztő
  3. 1 dl tej
  4. 1 csapott ekl cukor
  5. 25 dkg margarin
  6. 25 dkg félzsíros tehéntúró
  7. 20-30 dkg trappista sajt reszelve
  8. 1 kis pohár tejföl
  9. 3 tojássárgája
  10. 1 púpos ek só

A recept ide kattintva folytatódik! »»»

5. Egyszerű tejfölös pogácsa

Hozzávalók:

  1. 35 dkg finomliszt
  2. 30 dkg kenyérliszt
  3. 45 dkg tejföl
  4. 20 dkg puha margarin
  5. 2 tojássárgája
  6. 3 dkg élesztő
  7. 1 teáskanál cukor
  8. kb 3 tk só (ízlés szerint lehet több és kevesebb is)

A recept ide kattintva folytatódik! »»»

6. Libatepertős pogácsa

Hozzávalók:

  1. 65 dkg finomliszt
  2. 25 dkg darált liba töpörtyű
  3. 2 kiskanál só
  4. 1,5 mokkáskanál őrölt bors
  5. 2,5 dl tej
  6. 2 kiskanál cukor
  7. 5 dkg élesztő
  8. 1 tojás
  9. 2 evőkanál tejföl
  10. 3 dkg olvasztott vaj

A recept ide kattintva folytatódik! »»»

7. Túrós baconos pogácsa

Hozzávalók:

  1. 25 dkg túró
  2. 2 dl tejföl
  3. 1 tojás +1 a kenéshez
  4. 1 dl tej
  5. 5 dkg élesztő
  6. 60 dkg liszt
  7. 30 dkg vaj
  8. 3 kiskanál só
  9. kb 20 dkg kockázott bacon

A recept ide kattintva folytatódik! »»»

8. Hajtogatott tepertős pogácsa

Hozzávalók:

  1. 2 dl tejföl
  2. 1 dl tej
  3. 1 tojás
  4. 2 tk só
  5. 3-4 ek száraz fehérbor
  6. 12 dkg vaj vagy margarin
  7. 60 dkg finomliszt
  8. 1 tk cukor
  9. 3,5 dkg élesztő

A recept ide kattintva folytatódik! »»»

9. Túrós füstölt sajtos pogácsa

Hozzávalók:

  1. 60 dkg finomliszt
  2. 30 dkg tehéntúró
  3. 1 tk só
  4. 20 dkg margarin
  5. 1/2 dl tej
  6. 2 dkg élesztő
  7. 1 mk cukor
  8. 1 tojás
  9. kb 3 ek tejföl

A recept ide kattintva folytatódik! »»»

10. Libazsíros-lilahagymás pogácsa

Hozzávalók:

  1. 50 dkg liszt
  2. 1 púpos ek libazsír
  3. 1 dl tej
  4. 1 kk cukor
  5. 40 g élesztő
  6. 1 tojás
  7. 2-3 dl tejföl
  8. 3 tk só
  9. libazsír (kenéshez)
  10. 2-3 fej lila hagyma

A recept ide kattintva folytatódik! »»»

Beküldte: 2023.12.12.