Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Burgonya fánk recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 25 dkg főtt, áttört és kihűtött burgonya
  • 25 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • kb 1 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • só
  • olaj

Elkészítése

A főtt, áttört burgonyát a liszttel összegyúrjuk. Az élesztőt fél deci langyos tejben felfuttatjuk, majd a burgonyás liszthez adjuk. Beleütjük a tojást, és annyi langyos tejet dolgozunk hozzá, hogy kelt tészta keménységű legyen. Végül beledagasztjuk az olajat.

A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat, majd letakarva, langyos helyen egy órán át kelni hagyjuk.

Ezután bő, forró olajban, közepes lángon kisütjük. A fánkok sütés közben szépen megdagadnak, gömbölyűvé válnak, és ha elég helyük van, maguktól megfordulnak az olajban.

Tipp

A burgonya fánkot frissen tálaljuk, mert melegen a legfinomabb. Bármilyen főtt húshoz, pörkölthöz vagy sűrű mártáshoz remekül illik, de magában, fokhagymás tejföllel is kínálhatjuk.

https://receptneked.wps.hu/koretek-receptjei/burgonya-fank/