A főtt, áttört burgonyát a liszttel összegyúrjuk. Az élesztőt fél deci langyos tejben felfuttatjuk, majd a burgonyás liszthez adjuk. Beleütjük a tojást, és annyi langyos tejet dolgozunk hozzá, hogy kelt tészta keménységű legyen. Végül beledagasztjuk az olajat.
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat, majd letakarva, langyos helyen egy órán át kelni hagyjuk.
Ezután bő, forró olajban, közepes lángon kisütjük. A fánkok sütés közben szépen megdagadnak, gömbölyűvé válnak, és ha elég helyük van, maguktól megfordulnak az olajban.
Tipp
A burgonya fánkot frissen tálaljuk, mert melegen a legfinomabb. Bármilyen főtt húshoz, pörkölthöz vagy sűrű mártáshoz remekül illik, de magában, fokhagymás tejföllel is kínálhatjuk.