Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Káposztaágyon főtt gőzgombóc recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Először a gőzgombóc tésztáját készítjük el. Az elmorzsolt élesztőt a cukorral, kevés tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a zsírt hozzáadjuk és a maradék tejjel simára dagasztjuk. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.

A szalonnát felaprítjuk. A káposztát kissé átmossuk.

A vöröshagymát felaprítjuk, az olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a káposztát a többi hozzávalót a pirospaprika kivételével.

1-2 dl vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk, megsütjük. A megsült káposztát a paprikával megszórjuk.

A megkelt tésztát 13 kis darabba vágjuk, majd gombócokat formázunk belőle.

Egy nagyobb lábos aljára terítünk a káposztából és 1-2 dl vízzel felöntjük. Amikor forr, ráhelyezzük a gombócokat úgy, hogy ne érjenek össze. Számítsunk rá, hogy megdagadnak. A gombócokra is szórjunk egy kis káposztát. Ez megvédi a lecsöpögő gőztől, amitől összeesne!

Tegyünk rá fedőt és 10-15 perc alatt lassú lángon gőzöljük.

A fedőt vegyük le és a gombócokat szedjük ki egy tálra, majd pótoljuk a káposztát, a vizet és tegyük bele a következő adag gombócot. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak a gombócok. Rendkívül különleges, nagyon finom étel.

Friss káposztából is elkészíthető!

https://receptneked.wps.hu/koretek-receptjei/kaposztaagyon-fott-gozgomboc/