A lencsét előző este alaposan megmossuk, majd bő vízben beáztatjuk, és egész éjszaka állni hagyjuk. Fontos, hogy sok vizet öntsünk rá, mivel a lencse reggelre jelentős mennyiségű vizet felszívhat. Másnap az alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével együtt. Ízesítésként pár darab füstölt szalonnabőrt, babérlevelet, egy egész vöröshagymát és egy kevés sót adunk hozzá. Lefedjük az edényt, és addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. Ha szükséges, közben további csontlevet adunk hozzá. Miután a lencse megfőtt, kivesszük belőle az egész vöröshagymát.
Amíg a lencse még a tűzön van, elkészítjük a rántást. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és aranybarnára pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan kevergetve simára keverjük. A serpenyőt levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és a pirospaprikát, ügyelve arra, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, mert az keserűvé teheti az ételt. A rántáshoz hideg vizet adunk, és simára keverjük, hogy ne legyen csomós.
A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez, és egyszer felforraljuk az egészet. Ízlés szerint sóval, cukorral, mustárral, frissen reszelt citromhéjjal és kevés ecettel ízesítjük. A lencsefőzeléket legjobban főtt füstölt csülökkel tálaljuk, amit tejföllel is meglocsolhatunk a még gazdagabb ízélmény érdekében.