Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Epres gombóc eperöntettel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A gombóchoz

  • 50 dkg burgonya
  • 1 tojás
  • só
  • 10 dkg finomliszt
  • friss
  • 20 darab eper
  • 4 evőkanál olaj
  • 15 dkg zsemlemorzsa

Az öntethez

  • 15 dkg eper
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 1 teáskanál balzsamecet

Elkészítése

Az epreket megmossuk levágjuk a végét, szárazra töröljük és félretesszük.

A zsemlemorzsát világos barnára pirítjuk az olajon.

Az öntetet úgy készítjük, hogy az epret egy kis edénybe tesszük, rászórjuk a cukrot és az ecetet, majd feltesszük főni. Ha felforrt, akkor átpasszírozzuk és kész is az eper öntet.

A megtisztított burgonyát kockára vágjuk és egy edénybe tesszük, majd bő, sós vízben megfőzzük.

A megfőtt és kihűlt burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a tojást, beleszórjuk a lisztet, sózzuk, majd összegyúrjuk.

A tésztát 3 mm vastagra kinyújtjuk, kockára vágjuk és minden tészta közepébe teszünk egy szem epret. Összecsípjük a négy sarkát és gombócot formázunk a tésztából.

Bő, sós, forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat.

Addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Ekkor azonnal kiszedjük és megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában.

Az epres gombócokat az eper öntettel kínáljuk.

https://receptneked.wps.hu/kreativ-receptek/epres-gomboc-eperontettel/