Elkészítése
Hozzávalók:
- 1 kisebb sütőtök (kb 1 kg-os)
- 2 savanykás alma
- 3 dkg vaj
- kevés só
- 2 evőkanál akácméz
- 1 citrom reszelt héja
- 6 dkg tisztított dió
Elkészítése:
A sütőtököt hosszában félbevágjuk, vékonyan meghámozzuk, evőkanállal kikaparjuk a magjait és kisebb darabokra vágjuk. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk ,szintén kisebb darabokra vágjuk és a tökkel együtt a fazékba szórjuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, kicsit összepirítjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy bő ujjnyival ellepje és ha felforrt, sóval, mézzel, reszelt citrom héjjal ízesítjük. Lassú tűzön puhára főzzük, végül krémesre turmixoljuk.
Közben a levesbetéthez a diót szétvagdaljuk és serpenyőben szárazon megpirítjuk.
Tálaláskor a forró sütőtök krémlevest tányérokba vagy levescsészékbe szedjük, megszórjuk a pirított dióval, ízlés szerint esetleg friss mentával díszíthetjük.
Velkovicsné Annus Rita
