Elkészítése
Előkészítés
A babot előző este beáztatjuk. A szalonnát felkockázzuk, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A kolbászt karikákra vagy félkarikákra vágjuk. A sárgarépát, fehérrépát és a zellert tetszés szerint felszeleteljük.
Leves alap
Egy nagyobb fazékban a szalonnát kiolvasztjuk és enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd pár percig együtt pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, felöntjük vízzel, majd beletesszük az előkészített babot. Sóval, ételízesítővel és borssal ízesítjük, és félpuhára főzzük.
Zöldségek és kolbász
Amikor a bab félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket és együtt főzzük tovább, amíg minden megpuhul. A végén beletesszük a kolbászt, és pár percig főzzük, hogy kiengedje az ízét a levesbe.
Csipetke
A tojást a liszttel és kevés sóval összegyúrjuk, majd apró darabokat csipkedünk belőle. A leveshez adjuk, és pár perc alatt készre főzzük.
Tipp
Ha még tartalmasabb levest szeretnénk, kevés füstölt csülökkel vagy bordával is főzhetjük. Tálaláskor egy evőkanál tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk.

