Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bableves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 0,5 kg száraz bab
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 6 kisebb krumpli
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kis darab füstölt csont (vagy valamilyen füstölt hús)
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 2 db gulyásleves kocka
  • 1 evőkanál olaj (vagy zsír )

Csipetke

  • 1 db tojás
  • 12-15 dkg liszt
  • 1 csipet só

Elkészítése

Előkészítés

A babot előző este hideg vízben beáztatjuk. Másnap a vöröshagymát felkockázzuk, és olajon vagy zsíron üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a füstölt húst vagy csontot, majd a feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és krumplit. Néhány percig együtt pirítjuk.

Főzés

Rászórjuk a pirospaprikát, borsot, sót, ételízesítőt, majd felöntjük bő vízzel. Beletesszük a beáztatott babot és a leveskockákat is. Az egészet lassú tűzön addig főzzük, amíg a bab és a zöldségek megpuhulnak.

Csipetke

Közben a tojásból, lisztből és csipet sóból keményebb tésztát gyúrunk, majd apró darabokat csípünk belőle. Amikor a leves már majdnem kész, beleszaggatjuk a csipetkét, és együtt főzzük készre.

Tálalás

A bablevest forrón tálaljuk, ízlés szerint egy-egy kanál tejfölt is kínálhatunk mellé.

Tipp

Ha gazdagabb ízt szeretnénk, a levesbe tehetünk egy kevés füstölt kolbászt is. A csipetke helyett akár csipetnyi csigatésztával is elkészíthetjük, ha gyorsabb változatra vágyunk.

https://receptneked.wps.hu/levesek/bableves/