Előkészítés
A babot előző este hideg vízben beáztatjuk. Másnap a vöröshagymát felkockázzuk, és olajon vagy zsíron üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a füstölt húst vagy csontot, majd a feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és krumplit. Néhány percig együtt pirítjuk.
Főzés
Rászórjuk a pirospaprikát, borsot, sót, ételízesítőt, majd felöntjük bő vízzel. Beletesszük a beáztatott babot és a leveskockákat is. Az egészet lassú tűzön addig főzzük, amíg a bab és a zöldségek megpuhulnak.
Csipetke
Közben a tojásból, lisztből és csipet sóból keményebb tésztát gyúrunk, majd apró darabokat csípünk belőle. Amikor a leves már majdnem kész, beleszaggatjuk a csipetkét, és együtt főzzük készre.
Tálalás
A bablevest forrón tálaljuk, ízlés szerint egy-egy kanál tejfölt is kínálhatunk mellé.
Tipp
Ha gazdagabb ízt szeretnénk, a levesbe tehetünk egy kevés füstölt kolbászt is. A csipetke helyett akár csipetnyi csigatésztával is elkészíthetjük, ha gyorsabb változatra vágyunk.