Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Berényi krumplileves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 1/2 kg krumpli
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1/2 szál füstölt házikolbász
  • 8 tojás
  • kevés só
  • kevés ecet
  • csipet őrölt bors
  • néhány babérlevél
  • 125 g tejföl


Elkészítése:

A megtisztított krumplit kisebb kockákra, a sárgarépát karikákra vágjuk. Enyhén sós, ecetes vízben feltesszük főni, néhány babérlevéllel együtt (az ecet elhagyható, van aki nem szereti ecetesen).

Rövid főzés után belekerül a karikára vágott házikolbász, ki-ki ízlése szerint enyhén, vagy erősebben csípős. Mezőberény környékén a csípősebbet szeretik jobban tapasztalatom szerint. Apróra vágott vagy szárított petrezselyemzöld és buggyantott tojás is kerül a levesbe a következő módon: kisebb merőkanálba ütjük bele a tojást, majd a forró levesbe süllyesszük. Akkor engedjük teljesen bele, amikor a fehérje megszilárdult. Ha úgy szeretnénk, hogy a tojás sárgája folyós maradjon, akkor ne a levesben, hanem külön, forró vízben végezzük el a “buggyantást”, majd a kész tojást azonnal tegyük hideg vízbe, hogy ne szilárduljon meg a sárgája. Ebben az esetben, tálalásnál mindenkinek, kínáljuk külön a buggyantott tojásokat. Személyenként, minimum kettővel számoljunk.

A levest, a legvégén tejföllel, vagy főzőtejszínnel elkeverjük, így adva meg végleges ízét, állagát.
[box style=”info”]Egy már, a családomhoz tartozó fiatal háziasszony főzte, nagymamája receptje alapján ezt a finom, tartalmas levest. Úgy érzem kár lett volna eltitkolni a receptjét.[/box]

https://receptneked.wps.hu/levesek/berenyi-krumplileves/