Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Böjti bableves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 25 dkg szárazbab (lehet többféle is)
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 db babérlevél
  • 1 db füstös ízű leveskocka
  • só

Rántáshoz

  • 3 evőkanál zsír
  • 2,5 evőkanál finoliszt
  • 1 evőkanál füstölt pirospaprika
  • 1 kiskanál só

Tálaláshoz

  • csipetke
  • tejföl

Elkészítése

A szárazbabot főzés előtti este áztassuk be hideg vízbe.

Főzés előtt öblítsük le, az esetleges rossz babokat dobjuk ki, majd bő 2 liter hideg vízben kezdjük el főzni egy fej hagymával, a fokhagymával és a babérlevelekkel.

Amikor a bab félig megpuhult, adjuk hozzá a tetszőleges darabokra vágott zöldségeket. Ízesítsük sóval és a leveskockával.

A rántáshoz a zsírt forrósítsuk fel, majd keverjük el benne a lisztet, ezután pirítsuk le. A rántást vegyük le tűzről, majd keverjük el benne a sót és a paprikát. Adjunk hozzá kevés vizet és keverjük simára a rántást.

Amikor megfőtt a bab és a zöldségek is, a rántást keverjük el a levesben, majd pár perc alatt össze az egészet.

Az elkészült levest kóstoljuk meg és ha szükséges ízesítsük sóval.

Ízlés szerint tejföllel és csipetkével tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/levesek/bojti-bableves/