Elkészítése
A leveshez a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret vékony karikákra vágjuk, majd fél liter vízben fedő alatt a zöldbabbal és a felaprított pritamin paprikával együtt megpároljuk. Amikor a zöldségek félpuhák, hozzáadjuk a leveskockákat, az egész vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, valamint a paradicsomot. Sóval és borssal ízesítjük, majd felöntjük 2 liter vízzel, és felforraljuk.
Eközben elkészítjük a rántást: az olajat felhevítjük, a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, majd hozzáadjuk a piros paprikát, és egy kevés vízzel felengedjük. Az elkészült rántást a leveshez öntjük, és jól elkeverjük.
A gombócokhoz a főtt burgonyát krumplinyomón áttörjük. A tojásokat felverjük, majd hozzáadjuk a burgonyához. A lisztet, a zsírt, a vágott petrezselyemzöldet és az őrölt borsot is belekeverjük, hogy sima masszát kapjunk. Vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formázunk.
A felforrt levesbe óvatosan beleengedjük a gombócokat. Amikor a gombócok feljönnek a leves felszínére, még 1 percig főzzük, majd levesszük a tűzről.
Tálaláskor friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
