Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Burgonyagombóc leves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Gombóchoz

  • 50 dkg főtt, áttört és kihűtött burgonya
  • 16 dkg finomliszt
  • 1 csapott evőkanál zsír
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 2 db tojás
  • 1 mokkáskanál őrölt bors

A leveshez

  • 1 szál sárgarépa
  • 1 közepes szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • só
  • 20 dkg zöldbab
  • 0,5 db pritamin paprika
  • 2 db marhahúsleves-kocka
  • 2 darab paradicsom
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika

Elkészítése

A leveshez a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret vékony karikákra vágjuk, majd fél liter vízben fedő alatt a zöldbabbal és a felaprított pritamin paprikával együtt megpároljuk. Amikor a zöldségek félpuhák, hozzáadjuk a leveskockákat, az egész vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, valamint a paradicsomot. Sóval és borssal ízesítjük, majd felöntjük 2 liter vízzel, és felforraljuk.

Eközben elkészítjük a rántást: az olajat felhevítjük, a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, majd hozzáadjuk a piros paprikát, és egy kevés vízzel felengedjük. Az elkészült rántást a leveshez öntjük, és jól elkeverjük.

A gombócokhoz a főtt burgonyát krumplinyomón áttörjük. A tojásokat felverjük, majd hozzáadjuk a burgonyához. A lisztet, a zsírt, a vágott petrezselyemzöldet és az őrölt borsot is belekeverjük, hogy sima masszát kapjunk. Vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formázunk.

A felforrt levesbe óvatosan beleengedjük a gombócokat. Amikor a gombócok feljönnek a leves felszínére, még 1 percig főzzük, majd levesszük a tűzről.

Tálaláskor friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

https://receptneked.wps.hu/levesek/burgonyagombo-cleves/