Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Burgonyagombóc leves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Leveshez

  • 100 ml tejszín (lehetőleg zsíros)
  • 3 szál sárgarépa pucolva, kockázva
  • 1 fej karalábé pucolva, kockázva
  • 1 fej zeller pucolva, kockázva
  • 1 fej vöröshagyma pucolva, apróra vágva
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 liter zöldségleves alaplé vagy víz
  • aprított kapor
  • bors

Gombóchoz

  • 30 dkg főtt, áttört burgonya
  • 12 dkg finomliszt
  • 1 egész tojás
  • só
  • bors

Elkészítése

Hevítsük fel a vajat egy edényben. Fonnyasszuk meg rajta a hagymát, majd dobjuk bele a kockázott zöldségeket és pároljuk 1-2 percig.

Öntsük fel az alaplével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk és főzzük közepes lángon, nem forralva kb 20 percig.

Közben készítsük el a gombócokat. Egy tálban keverjük össze a hideg, áttört burgonyát a liszttel, sóval, borssal és az egész tojással. Enyhén lisztezett felületen gyúrjuk formázható tésztává. Ne adjunk hozzá túl sok lisztet, különben kemény gombócokat kapunk. Tegyük a tésztát hűtőbe 10 percre.

Miután a tészta pihent vegyünk le belőle egy kisebb darabot és sodorjuk 1,5 cm vastagra, nudli formájúra. Daraboljuk 2 cm hosszú szeletekre, majd ismételjük meg ezt a maradék tésztával is.

Amint a zöldségek megpuhultak, formázzuk a tésztadarabokat gombócokká, majd óvatosan tegyük bele a levesbe.

Főzzük a gombócokat 5-6 percig. Amint feljönnek a leves tetejére meg is főttek.

Öntsük a levesbe a tejszínt, szórjuk bele az aprított kaprot és hagyjuk főni még 5 percig. Ne forraljuk, különben a teszín kicsapódik!

https://receptneked.wps.hu/levesek/burgonyagomboc-leves-3/