Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Citromos halleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók:

  • 2 darab alaszkai tőkehalfilé
  • 0,5 citrom leve
  • 1 citrom héja
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 darab babérlevél
  • só
  • bors
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1,5 dl tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 1 liter víz

Elkészítése

Előkészítés:

A halfilét csepegtessük le, majd vágjuk nagyobb kockákra és tegyük félre. A vöröshagymát aprítsuk fel, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret pucoljuk meg és szeleteljük vékonyra.

Leves:

A vajat olvasszuk fel, majd dinszteljük üvegesre benne a hagymát egy csipet sóval. Adjuk hozzá a sárgarépát és a petrezselymet, keverjük el és pároljuk pár percig. Szórjuk meg ételízesítővel, borssal, reszeljük hozzá a citromhéjat, facsarjuk bele a citromlevet, adjuk hozzá a babérlevelet, majd keverjük össze.

Öntsük fel vízzel, sózzuk és főzzük a zöldségeket félpuhára. Ezután adjuk hozzá a zöldborsót és főzzük, amíg minden megpuhul.

Habarás és hal hozzáadása:

A tejfölt keverjük simára a kukoricakeményítővel és egy merőkanál forró levessel, majd állandó keverés mellett öntsük vissza a levesbe. Végül tegyük bele a felkockázott halat, majd óvatosan keverjük el és főzzük még 5 percig. Ezután vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk 10-15 percig állni.

Tálalás:

Merjük a levest tányérba és kínáljuk melegen. Aki savanykásabban szereti, annak adhatunk mellé külön citromlevet is.

Tipp:

A leves még frissebb lesz, ha a végén egy kevés friss, aprított kaprot szórunk bele. A tőkehal helyett más fehér húsú halból, például fogasból vagy sügérből is elkészíthető a leves.

https://receptneked.wps.hu/levesek/citromos-halleves/