Elkészítése
A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk.
Másnap a szalonnát apró kockákra vágjuk, és az olajon egy nagyobb fazékban zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk.
Beletesszük a felkarikázott sárgarépát és fehérrépát, majd megszórjuk az őrölt pirospaprikával. Átkeverjük, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és a mustárt.
A beáztatott lencsét leszűrjük, és a leveshez adjuk. Közepes lángon addig főzzük, amíg a lencse megpuhul (kb. 30-40 perc).
Közben a virslit felkarikázzuk, és amikor a lencse már majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a leveshez.
A csipetkéhez a tojást egy tálba ütjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. Kézzel apró darabokat csipkedünk belőle, és a forró levesbe szórjuk.
A tejfölt egy tálban simára keverjük a liszttel és egy kevés forró leveslével, majd folyamatos keverés mellett a levesbe öntjük. Még néhány percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt a babérlevelet eltávolítjuk.
