Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csipetkés lencseleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 10 dkg szalonna
  • 1 pár virsli
  • 40 dkg lencse
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 dl tejföl
  • 2 darab babérlevél
  • 1 evőkanál mustár
  • só
  • bors
  • 0,5 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1,5 liter víz
  • 2 evőkanál olaj (a szalonna pirításához )

Csipetkéhez

  • 1 db tojás
  • finomliszt (amennyit felvesz )

Elkészítése

A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk.

Másnap a szalonnát apró kockákra vágjuk, és az olajon egy nagyobb fazékban zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk.

Beletesszük a felkarikázott sárgarépát és fehérrépát, majd megszórjuk az őrölt pirospaprikával. Átkeverjük, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és a mustárt.

A beáztatott lencsét leszűrjük, és a leveshez adjuk. Közepes lángon addig főzzük, amíg a lencse megpuhul (kb. 30-40 perc).

Közben a virslit felkarikázzuk, és amikor a lencse már majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a leveshez.

A csipetkéhez a tojást egy tálba ütjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. Kézzel apró darabokat csipkedünk belőle, és a forró levesbe szórjuk.

A tejfölt egy tálban simára keverjük a liszttel és egy kevés forró leveslével, majd folyamatos keverés mellett a levesbe öntjük. Még néhány percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt a babérlevelet eltávolítjuk.

https://receptneked.wps.hu/levesek/csipetkes-lencseleves/