Hozzávalók:
- 200 g főzőtejszín
- 30 dkg csirkeszív
- 2 sárgarépa tisztítva és karikákra vágva
- 1 petrezselyemgyökér tisztítva és karikákra vágva
- 5 krumpli kockára vágva
- 1 csokor újhagyma karikákra vágva
- 1 kávéskanál kapor finomra aprítva
- 250 g leveles tészta
- 1 tojás a tészta kenéséhez
- ízlés szerint só és bors
- 1 dl fehérbor
- 1 kisebb méretű kakukkfű ágacska
Elkészítése:
A sárgarépát és a petrezselymet megtisztítjuk, karikákra vágjuk. Kevés zsiradékon pároljuk, megsózzuk és hozzáadjuk a szívet. Addig pároljuk, míg a szív fehéredni kezd. Felöntjük a borral, friss borsot őrlünk rá és fedő alatt 10 percig pároljuk időnként megkeverve. Ezután annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje.
Forrásig fedő alatt főzzük. Ha felforrt hozzáadjuk a krumplit, a kakukkfüvet és a finomra vágott újhagyma úgy, hogy a zöldjéből is kerüljön hozzá. Ezekkel újabb 10 percig főzzük.
Mikor készre főtt, a főzőtejszínt elkeverjük kevés leveslével és kevés liszttel, majd a levest behabarjuk. Ekkor adjuk hozzá a kaprot és felforraljuk.
A tésztát kinyújtjuk, majd előveszünk több kisebb fém edényt. A tésztából nagyobb korongot vágunk, mint az edény szája. Az edényeket megtöltjük levessel, majd a tésztát ráborítjuk és a túl lógó részeket az edény oldalához nyomkodjuk. A tésztát lekenjük tojás sárgájával, majd előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
A sütőből kivéve azonnal tálaljuk!