Elkészítése
Az epret alaposan megmossuk és megtisztítjuk. Körülbelül 30 dkg-ot félreteszünk a díszítéshez, a maradék epret egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat, majd közepes lángon főzni kezdjük. Az epret pár perc alatt megfőzzük, amíg teljesen megpuhul.
Ezután botmixerrel simára pürésítjük az epret. Hozzáöntjük a főzőtejszínt, alaposan elkeverjük, majd belereszeljük a citrom héját. Ha szükséges, cukorral utólag ízesítjük. A levest hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön.
A habgaluskához a tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral. Egy lábasban vizet forralunk, és a tojáshabból két kanál segítségével galuskákat formázunk. A galuskákat a forró, de nem lobogó vízbe helyezzük, és mindkét oldalukat 1-1 percig főzzük. Ezután szűrőkanállal óvatosan kiemeljük őket, és papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges víz lecsepegjen.
A hideg eperkrémlevest friss eperdarabokkal és a habgaluskákkal tálaljuk.
