Hozzávalók:
- 12 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 3 ek liszt
- 500 ml alaplé (kockából készült erőleves)
- 300 ml tej (vagy több)
- só
- őrölt bors
- szerecsendió
- 3 szelet pirítós (kockákra vágva)
- 1 lila hagyma
- 150 g reszelt sajt
Elkészítése:
A zúzott fokhagymákat egy fazékban, 2-3 evőkanál olívaolajon megpirítjuk, majd rászórunk 3 evőkanál lisztet, végül felöntjük fél liter alaplével. Ehhez hozzáöntünk még 3 dl tejet, sózzuk, borsozzuk, és addig kevergetjük, amíg szép homogén krémlevest nem kapunk. ( Ízlés szerint szerecsendióval is megbolondíthatjuk!)
Ha szükséges, turmixgépben összeturmixolhatjuk, hogy biztosan ne legyen csomós a leves.
A tetejére reszelt sajtot, pirított kenyérkockákat és lila hagymát teszünk. Forrón tálaljuk.