Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Görcs leves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Leveshez

  • 10 dkg kelkáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 5 dkg zöldbab vagy borsó
  • néhány karfiolrózsa
  • 1 evőkanál zsír (kacsa)
  • késhegynyi pirospaprika
  • bors
  • só

Görcshöz

  • 1 közepes tojás
  • 10 dkg finomliszt

Töltelék a görcsbe

  • 25 dkg darált hús ( pörköltszerűen lesütve és ízesítve ,esetleg maradék pörkölt)
  • 1 tojás

Elkészítése

Zöldségleves alapot főzünk, amibe kerülhet kevés zöldbab, kelkáposzta vagy zöldborsó, hagyma a többi zöldség, amit szeretnénk.

Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és kevés pirospaprikával színezzük.

A leves betétje a görcs tészta. 1 tojásból és a lisztből lágyabb levestésztát gyúrunk és pici sóval ízesítjük, majd vékonyra kinyújtjuk. Kb 4 ujjnyi széles, másfél arasznyi hosszú csíkokat vágunk a tésztából.

A csíkok közepébe kerül a töltelék. Feltekerjük, a széleit tojással megkenjük, hogy összeragadjon és laza görcsöt (csomót) kötünk belőle.

Ha zöldségek megpuhultak, akkor belekerülhet a görcs is a levesbe és az egészet készre főzzük.

Töltelék: nagyanyáink egyszerűen paprikás, hagymás zsírral töltötték. Ha laktatósabbra akarták, akkor tojást is sütöttek bele.

Nagyon finom lepirított, fűszeres darált hússal (maradék pörkölt) amit egy nyers tojás belekeverésével megkötünk.

Nálam hússal készül. Akár májjal is tölthetjük, de akkor tegyünk bele majoránnát, petrezselyemzöldet apróra vágva, és 1 ek zsemlemorzsát. A tojás ebbe is kell!

https://receptneked.wps.hu/levesek/gorcs-leves/