Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Grízgombóc leves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Leveshez

  • 2 szál sárgarépa
  • 2 db zöldség
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • 3-4 szem burgonya
  • 1 db karalábé
  • 1 db zeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 15 db zsenge zöldborsó (hüvelyes )
  • 2 liter víz
  • 2 db zöldségleves kocka
  • delikát
  • bors
  • só

Grízgombóc

  • 20 dkg búzadara
  • 10 dkg zsír
  • 1 dkg só
  • 2 db tojás
Grízgombóc leves kép

Elkészítése

A leves elkészítéséhez először a zöldségeket felvágjuk, a borsót pedig hüvelyesen egészben hagyjuk. A lábas aljába egy kevés olajat öntünk, majd hozzáadjuk a felvágott zöldségeket, kivéve a petrezselyemzöldet. A zöldségeket 2-3 percig pirítjuk az olajon, majd felöntjük 2 liter vízzel. Ha szükséges, még adunk hozzá vizet, hogy elérje a kívánt mennyiséget. Ekkor kerül bele a petrezselyemzöld is. A levest addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Amíg a leves fő, elkészítjük a daragaluskát. A búzadarát először átszitáljuk. A hideg zsírt fakanállal kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, és tovább keverjük. Megsózzuk, és hozzákeverjük az átszitált búzadarát is. Az egészet jól összekeverjük, majd fél órát állni hagyjuk. Forró vízbe mártott kiskanállal gombóckákat formázunk a masszából, és forró sós vízben kifőzzük, vagy közvetlenül a levesbe főzzük bele.

Az elkészült levest tálaláskor a daragaluskákkal együtt kínáljuk.

https://receptneked.wps.hu/levesek/grizgomboc-leves-2/