Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gulyásleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 500 g marhalábszár
  • 150 g vöröshagyma
  • 40 g füstölt szalonna
  • 1 teáskanál sertészsír
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 egész paradicsom
  • 1 db hegyes erős paprika
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 0,5 teáskanál csípős őrölt paprika
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 2 teáskanál őrölt fekete bors
  • 5 fej fokhagyma pucolva és finomra vágva
  • só
  • 2 db babérlevél
  • 2 szál enyhén meghámozott angol zeller
  • 1 fej zeller (kis)
  • víz

Csipetkéhez

  • 85 g finomliszt
  • 1 egész tojás
  • csipet só

Elkészítése

Kockázzuk össze a marhalábszárat kb 3*3 cm-es kockára. Mossuk meg, majd csepegtessük le.

Pucoljuk meg a vöröshagymát, majd vágjuk finomra. Felezzük el hosszában, majd vágjuk fél centi vastagra a sárgarépát. Daraboljuk kb 1,5 cm-es kockákra a zellert és a burgonyát. Szeleteljük az angol zellert 1 cm vastagra.

Kockázzuk fel a paradicsomot és az erős paprikát. Daraboljuk a szalonnát 0,5*0,5 cm-es kockákra.

Egy nagyobb, vastag falú vagy öntöttvas lábasban olvasszuk ki a szalonnát. Adjuk hozzá a vöröshagymát és fonnyasszuk lassan aranybarnára, ha gyorsan pirulna adjunk hozzá egy kis vizet.

Dobjuk bele a fokhagymát és pár másodpercig pirítsuk, majd adjuk hozzá a paradicsompürét, a kockázott paradicsomot, paprikát és a babérlevelet is.

Pirítsuk a paradicsomos alapot néhány másodpercig, majd adjuk hozzá az édes és a csípős pirospaprikát.

Öntsük fel fél liter vízzel, ízesítsük sóval, borssal és őrölt köménnyel. Forraljuk fel és főzzük közepes hőfokon.

Amikor felére főtt, adjunk hozzá még 2 dl vizet és főzzük tovább. Addig öntögessük fel vízzel és redukáljuk, amíg sűrű pörköltalapot nem kapunk. Ez nagyjából fél órát vesz iénybe.

Adjuk hozzá a a kockázott marhahúst, fedjük le és főzzük 20 percig időnként megkeverve, de vizet ne adjunk hozzá.

20 perc múltán öntsük fel 3 liter vízzel és hagyjuk főni 2 órát.

Amint a hús megpuhult adjuk hozzá a zöldségeket.

Készítsük el a csipetkét. Gyúrjuk össze az összes hozzávalót, csavarjuk folpackba és tegyük a hűtőbe pár percre.

Mikor a zöldségek majdnem megfőttek vegyük elő a tésztát és csipegessünk apró darabokat a levesbe. Főzzük további 10-15 percig és ízesítsük még, ha szükséges.

Tálaljuk forrón néhány friss angol zeller levéllel és egy óriási szelet kenyérrel.

https://receptneked.wps.hu/levesek/gulyasleves-9/