Hozzávalók:
- 3 Idared alma
- 12 dkg friss kék áfonya
- 2 dl tejföl
- 10 dkg cukor
- csipet só
- 1 ek étkezési kukoricakeményítő
- 1 dl tejszín
- 1 rúd fahéj
- 3 szegfűszeg
- 2 kandírozott gyömbér
- 1 csillagánizs
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 liter víz
Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, magházukat kiszedjük. Szeletekre vágjuk, és azonnal feltesszük egy fazékban előkészített citromos vízbe főni.
Fűszerezzük, majd az áfonyát mosás után hozzáadjuk. A citromhéjat is reszeljük bele, és a kandírozott gyömbért aprítsuk fel. A levest addig főzzük, amíg az alma üvegesre nem párolódik. Ekkor a fűszereket eltávolítjuk.
A tejfölt kikeverjük egy kevés hideg vízzel, a keményítővel, és a tejszínnel. A felöntőléből is teszünk belőle hozzá hőkiegyenlítés szempontjából, hogy ne csomósodjon össze. Behabarjuk vele a levest, és pár percig kevergetve forraljuk. Lehűtve tálaljuk.
Őrölt fahéjjal is megszórhatjuk.