Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Hagyományos frankfurti leves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • kevés zsiradék
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kg kelkáposzta (kb 1 kg tisztítva)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál morzsolt majoránna (kb, ízlés szerint lehet több is)
  • 1 evőkanál pirospaprika (púpos)
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 2,5 liter víz (ízlés szerint lehet több is)
  • 3 db közepes nagyságú krumpli
  • 50 dkg virsli
  • 3 dl tejföl

Elkészítése

A szalonnát apró kockákra vágjuk. Egy magas falú edényben felolvasztunk 1 ek zsírt, rátesszük a szalonnát és elkezdjük a zsírját kiolvasztani.

Eközben a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd finomra aprítjuk (mi most a fokhagymát áttörtük fokhagymanyomóval).

Mikor a szalonna zsírja kellően kiolvadt, akkor rátesszük a vöröshagymát és elkezdjük fonnyasztani. Pár perc után hozzáadjuk a fokhagymát, köményt, borsot és a majoránnát. Így pirítjuk még az egészet 2-3 percig.

Ezután rászórjuk a lisztet és a pirospaprikát, majd jól elkeverjük. Felöntjük először csak 2,5 l vízzel, kellőképpen megsózzuk és lefedve főzzük 15-20 percig.

Amíg fő a leves alapja, addig meghámozzuk a krumplit és nagyobb kockákra vágjuk a kelkáposztával együtt, majd a levesbe tesszük. Lefedjük és roppanósra főzzük kb 15 perc alatt.

Közben a virslit karikára vágjuk és kevés zsiradékon megpirítjuk. A leveshez adjuk és együtt főzzük még kb 5 percig. Ha nagyon sűrűnek találjuk a levest, akkor adjunk még hozzá kevés vizet. Természetesen kóstoljuk meg és ha szükséges, akkor után ízesítsük sóval, borssal és majoránnával ízlésünknek megfelelően.

Közben a tejfölt kimérjük egy nagyobb edénybe, merünk rá a leves levéből, alaposan elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük a leveshez és 2-3 percig forraljuk.

 

https://receptneked.wps.hu/levesek/hagyomanyos-frankfurti-leves/