Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Halászlé bográcsban recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 4 kg ponty
  • 1 kg kárász
  • 10-12 db törpeharcsa
  • 6 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab zöld paprika
  • 1 szem paradicsom
  • 8-10 szem egész bors
  • erős paprika
  • 2 dl vörösbor
  • 6 evőkanál őrölt pirospaprika
  • só

Elkészítése

Előző nap

A megtisztított, felszeletelt, beirdalt halakat besózzuk, és hűtőbe tesszük.

Másnap

A vöröshagymát apróra vágjuk, és a bográcsba tesszük, majd az összes halat hozzáadjuk. A ponty fejét tesszük először úgy, hogy a bőre felül legyen, majd a többi halat is elhelyezzük. Ahány kiló a hal, annyi liter hideg vizet öntünk rá, majd hozzáadjuk a fűszereket (kivéve az őrölt fűszerpaprikát és a vörösbort).

A bogrács alá száraz fa erős tüzén gyújtunk, és elkezdjük főzni a halászlevet. Amikor felforrt, lassan hozzáadjuk az őrölt fűszerpaprikát (óvatosan, hogy ne fusson ki), majd néhány perc múlva beleöntjük a vörösbort, ami megakadályozza a halhús szétesését.

A forrástól számított 45 percig intenzíven főzzük, időnként megrázogatjuk a bográcsot (keverni nem szabad). A hal belsőségeit (tejet, ikrát) 30 perc főzés után tesszük hozzá.

Amíg a hal fő, elkészítjük a vastagmetéltet, kifőzzük és leszűrjük. Tálaláskor először a tésztát tesszük a tányérokba, majd a levest, és végül a főtt halat. Erős, száraz csöves paprikát ízlés szerint adhatunk hozzá. Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/levesek/halaszle-bogracsban/