Elkészítése
Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, majd megpároljuk rajta a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát. Meghintjük a fűszerpaprikával, és alaposan elkeverjük. Felöntjük kb. 3 liter vízzel.
A leveshez hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, a babérlevelet, a megpucolt vöröshagymát, és a szelet zellert. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórunk bele egy csipet őrölt köményt.
Közben elkészítjük a gombócokat. A zsemléket kis kockákra vágjuk, és száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. Ezután meglocsoljuk a tejjel, és hagyjuk, hogy teljesen magába szívja. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a petrezselymet, egy csipet sót, a tojást, és annyi lisztet, hogy formázható masszát kapjunk. A masszából kis gombócokat formázunk.
A gombócokat a forrásban lévő levesbe tesszük, és kb. 5 perc alatt megfőzzük. Közben a tejfölt simára keverjük a mustárral, majd a leveshez adjuk. Óvatosan összeforraljuk, és citromlével ízesítjük.
Tálaláskor friss petrezselyemmel díszíthetjük a levest.
