Az olajat egy lábosban felmelegítjük, majd megpároljuk rajta a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát. Meghintjük a fűszerpaprikával, alaposan elkeverjük, és felöntjük körülbelül 3 liter vízzel. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, a babérlevelet, az egészben hagyott vöröshagymákat és a szelet zellert. Sózzuk, borsozzuk, és egy kevés őrölt köménymaggal ízesítjük. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
A levesbetét elkészítése:
A szikkadt zsemlét (vagy kenyeret) felkockázzuk, majd serpenyőben kissé megpirítjuk. Ezután leöntjük tejjel, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt masszához petrezselymet, sót, tojást és annyi lisztet adunk, hogy formázható állagú legyen. A masszából kanál segítségével kis gombócokat szaggatunk, vagy kézzel apró golyókat formázunk.
A gombócokat a levesbe tesszük, és körülbelül 5 percig főzzük.
Tejfölös habarás:
A tejfölt simára keverjük mustárral, majd a levesből néhány kanálnyi forró levet fokozatosan hozzáadva hőkiegyenlítést végzünk. Ezután a tejfölös keveréket visszaöntjük a levesbe, és összeforraljuk. Citromlével ízesítjük, hogy kellemesen savanykás ízt kapjunk.
Tálalás:
Forrón tálaljuk, friss kenyérrel kínálhatjuk.