Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Hamis vadas leves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 4 darab burgonya
  • 6 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 1 szelet zeller
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • 1 db babérlevél
  • 2 szikadt zsemle ( én 3szelet kenyeret raktam)
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás
  • kevés citromlé
  • mustár
  • 1 kávés kanál őrölt pirospaprika
  • bors
  • só
  • 3 evőkanál olaj

Elkészítése

Az olajat egy lábosban felmelegítjük, majd megpároljuk rajta a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát. Meghintjük a fűszerpaprikával, alaposan elkeverjük, és felöntjük körülbelül 3 liter vízzel. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, a babérlevelet, az egészben hagyott vöröshagymákat és a szelet zellert. Sózzuk, borsozzuk, és egy kevés őrölt köménymaggal ízesítjük. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

A levesbetét elkészítése:

A szikkadt zsemlét (vagy kenyeret) felkockázzuk, majd serpenyőben kissé megpirítjuk. Ezután leöntjük tejjel, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt masszához petrezselymet, sót, tojást és annyi lisztet adunk, hogy formázható állagú legyen. A masszából kanál segítségével kis gombócokat szaggatunk, vagy kézzel apró golyókat formázunk.

A gombócokat a levesbe tesszük, és körülbelül 5 percig főzzük.

Tejfölös habarás:

A tejfölt simára keverjük mustárral, majd a levesből néhány kanálnyi forró levet fokozatosan hozzáadva hőkiegyenlítést végzünk. Ezután a tejfölös keveréket visszaöntjük a levesbe, és összeforraljuk. Citromlével ízesítjük, hogy kellemesen savanykás ízt kapjunk.

Tálalás:

Forrón tálaljuk, friss kenyérrel kínálhatjuk.

https://receptneked.wps.hu/levesek/hamis-vadas-leves/