Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Húsleves grízgaluskával recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 0,5 kg húsos csont
  • 0,5 kg tarja
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej karalábé
  • só
  • szemes bors
  • ételízesítő

Grízgaluska

  • 2 db tojás
  • 3-4 evőkanál búzadara
  • só
  • 2-3 szem krumpli

Elkészítése

A beáztatott húsos csontot és a húst annyi vízben feltesszük főzni, amennyi levest szeretnénk készíteni (kb. 4 liter). A megtisztított zöldségeket hozzáadjuk, és az egészet együtt főzzük tovább. Amikor az első hab képződik a tetején, eltávolítjuk azt, majd ízlés szerint fűszerezzük a levest. Ezután addig főzzük, amíg szép aranyszínűvé nem válik, és a hús megpuhul, omlós lesz.

Amikor a leves elkészült, leszűrjük, és a zöldségeket külön tálra tesszük. Tálaláskor ízlés szerint a leveshez adhatjuk a zöldségeket. Grízgaluskával tálaljuk.

A grízgaluskához a tojásokat felütjük, és egy csipet sóval elkeverjük. Annyi búzadarát adunk hozzá, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk, majd legalább egy órára hűtőbe tesszük. Az időközben besűrűsödött masszából két vizes evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk éppen csak forrásban lévő sós vízbe.

A galuskákat kb. 15 percig főzzük, amíg a közepe üveges nem lesz (ezt kettévágva ellenőrizhetjük). Szűrőkanállal külön edénybe szedjük őket, és lefedve tartjuk tálalásig.

https://receptneked.wps.hu/levesek/husleves-grizgaluskaval/