Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Izlandi ribizlileves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 600 g ribizli
  • 100 g málna
  • 250 g skyr (vagy görög joghurt)
  • 150 g cukor
  • 1 db fahéjrúd
  • 5 db szegfűszeg
  • 5 db zöld kardamom
  • 2 citrom hámozott héja
  • 1 marék mentalevél
  • 20 g finomliszt
  • csipet só

Elkészítése

A ribizli felét a málnával egy lábosba helyezzük. Hozzáadjuk a cukor felét és néhány percig főzzük, amíg a gyümölcsök szétesnek.

Közben elkészítjük a fűszerkivonatot. 3 dl vizet egy kisebb lábosba öntünk, hozzáadjuk a fűszereket, a citrom hámozott héját és a cukor másik felét. Közepes lángon addig főzzük, amíg a kivonat sárga színt kap, majd leszűrjük.

A gyümölcsökhöz adjuk a sót és felöntjük 7 dl (forró) vízzel. A fűszerkivonatot is beleöntjük, majd kb 5 percig főzzük alacsony lángon. A levest egy botmixerrel pürésítjük.

A skyrt egy habverővel simára keverjük, majd belekeverjük a lisztet. Egy kevés vízzel segíthetünk, hogy ne legyen kemény. A habarást a levesbe öntjük, miközben folyamatosan keverjük. Néhány percig még főzzük, majd elzárjuk a hőt és a maradék ribizlit is a levesbe keverjük.

A levest hidegen és melegen is fogyaszthatjuk. Ha szeretnénk, hogy a ribizli megtartsa az alakját, a kihűtött levesbe keverjük bele.

https://receptneked.wps.hu/levesek/izlandi-ribizlileves/