Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Jókai bableves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 400 g barna bab
  • 1000 g sertéscsülök (füstölt)
  • 150 g fehérrépa
  • 150 g sárgarépa
  • 100 g kolbász (füstölt)
  • 1 darab babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só
  • 8 szem feketebors
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl
  • ecet (ízlés szerint)
  • 0,5 darab hegyes erős paprika

A csipetkéhez

  • 100 g finomliszt
  • só
  • 1 tojás

Elkészítése

Előző este két külön tálban beáztatjuk langyos vízbe az átválogatott babot és a feldarabolt csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt és puhára főzzük.

A répaféléket megtisztítjuk és feldaraboljuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyan felkarikázzuk, majd a babérlevéllel a teatojásba zárt fokhagymával és borssal együtt a babhoz adjuk és az egészet puhára főzzük.

Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük csipet sóval, hozzáadjuk a tojást és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk belőle. Kis cipót formálunk belőle, majd babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük. Lisztezett munkalapon meggömbölygetjük és kissé szikkadni hagyjuk.

Rántást készítünk: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, végül egyszerre felöntjük 3 dl hideg vízzel és simára keverjük.

A megfőtt csülköt a levével együtt áttesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást és felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, utána sózzuk és borsozzuk, ha szükséges.

A teatojást és a babérlevelet tálaláskor eltávolítjuk. Tejfölt kínálhatunk hozzá.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

https://receptneked.wps.hu/levesek/jokai-bableves-4/