Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Leves receptek

Jókai bableves csipetkével

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 200 g tarkabab 600 g füstölt sertéscsülök 150 g petrezselyemgyökér 150 g sárgarépa 100 g füstölt, paprikás kolbász 1 babérlevél 2 gerezd fokhagyma só 8-10 szem feketebors 1 ek olaj 2 ek finomliszt 1 közepes fej hagyma 1/2 kk édes, nemes pirospaprika 2 dl tejföl borecet vagy citromlé 1/2 hegyes zöldpaprika A csipetkéhez: 100 […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Kalla58
Beküldte: 2015.07.08.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 200 g tarkabab
  • 600 g füstölt sertéscsülök
  • 150 g petrezselyemgyökér
  • 150 g sárgarépa
  • 100 g füstölt, paprikás kolbász
  • 1 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8-10 szem feketebors
  • 1 ek olaj
  • 2 ek finomliszt
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1/2 kk édes, nemes pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • borecet vagy citromlé
  • 1/2 hegyes zöldpaprika

A csipetkéhez:

  • 100 g finomliszt
  • 1 tojás


Elkészítése:

Előző este két külön tálban, beáztatjuk langyos vízbe az átválogatott babot és a csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt és csaknem puhára főzzük. Konzerv babból is készíthetjük, akkor csak a végén tegyük a főtt babot a levesbe.

A zöldségeket megtisztítjuk és felvágjuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyan felkarikázzuk, majd a leszűrt babbal, a babérlevéllel, fokhagymával és borssal együtt a csülökhöz adjuk és az egészet puhára főzzük.

Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük a csipet sóval, hozzáadjuk a tojást és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, kis cipót formálunk belőle. Borsónyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett munkalapon meggömbölygetjük és kissé szikkadni hagyjuk.

Rántást készítünk: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, végül felöntjük 3 dl hideg vízzel és simára keverjük.

5. A csülköt kicsontozzuk, felaprózzuk, visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt. Beleszórjuk a csipetkét, 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, utánsózzuk, borsozzuk.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Ebéd
Kalla58
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is