Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Jókai bableves gazdagon szabolcsiasan recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg bab
  • 1 db csülök
  • 0,5 kg sertéscomb
  • 1 szál csípős füstölt kolbász
  • 3 fej hagyma
  • 700 g tejföl
  • 4 szál sárgarépa
  • 1 csomag tárkony
  • bors
  • ételízesítő
  • pirospaprika
  • babérlevél

Elkészítése

A babot előző nap áztassuk be.

A főzés napján vágjuk össze a hagymát, csülköt, sertéscombot és a sárgarépát. Először a hagymát pirítsuk üvegesre, majd vegyük le a tűzhelyről, és keverjünk bele kevés pirospaprikát és borsot. Miután alaposan összekevertük, tegyük vissza a tűzhelyre, és öntsünk rá 1,5 dl vizet, közben gyakran kevergetve, hogy ne égjen le. Amikor a víz elfő, adjuk hozzá a beáztatott babot, a csülköt, a babérlevelet, és öntsük fel elegendő vízzel. A csülök csontját is kettévágva tegyük bele. Fedő alatt főzzük, amíg a bab félig megpuhul.

Félidőben adjuk hozzá a sertéscombot és a felkarikázott füstölt kolbászt. A tejfölt két evőkanál keményítővel vagy liszttel keverjük csomómentesre.

Amikor a bab, a csülök és a comb már majdnem megfőtt, tegyük bele a sárgarépát. Ha minden puha, ízesítsük még szükség szerint. A végén merítsünk ki egy kis levest a tejfölre, keverjük el a hőkiegyenlítés érdekében, majd öntsük vissza a levesbe. Keverjük jól el, hogy ne legyen csomós, és főzzük még kb. 5 percig, amíg egyszer felrottyan. Ekkor a leves készen van.

https://receptneked.wps.hu/levesek/jokai-bableves-gazdagon-szabolcsiasan/