Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kakasleves gombóccal recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 db konyhakész kakas (2,5-3 kg)
  • 6 szál sárgarépa
  • 5 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 fej csiperkegomba
  • 3 db kelbimbó
  • 1 fej karalábé
  • 1 fej zeller (kicsi)

Gombóchoz

  • a kakas mellehúsa ledarálva
  • 20 dkg csiperke gomba
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • só
  • bors

Tálaláshoz

  • ízlés szerint tészta

Elkészítése

A előkészített kakast daraboljuk fel, majd a mellhúst fejtsük le a csontokról.

Hideg vízben, nagyon lassú tűzön feltesszük főni a húst és a mellcsontot. Éppen csak gyöngyöznie szabad a levesnek, közben a tetején keletkező habot folyamatosan szedjük le.

Amíg leves fő, addig a gombát vágjuk kisebb darabokra, majd serpenyőben pirítsuk meg. A mellhúst daráljuk le, majd adjuk hozzá a gombát az apróra vágott petrezselymet, tojást és a zsemlemorzsát. Ízesítsük, sóval, borssal, majd a masszából kb 2 cm átmérőjű gombócokat formázunk vízbe mártott kézzel vagy 2 evőkanál segítségével.

Egy nagyobb fazékban forraljunk vizet. Adjunk hozzá 1 kiskanál vegetát, majd 20-30 perc alatt főzzük készre a gombócokat.

A zöldségeket tisztítsuk meg. A répát, fehérrépát ízlés szerint karikára vagy hasábokra vágjuk. A zellert, karalábét vágjuk közepes hasábra a vöröshagymát hagyjuk egészben. A fokhagyma gerezdeket, gombákat, kelbimbót is tisztítsuk meg.

Három óra lassú főzés után adjuk a levesalaphoz a zöldségeket. Amikor a zöldségek és a hús is teljesen megpuhult, elkészült a leves. Kóstoljuk meg és ízesítsük sóval, borssal ha még kicsit íztelen lenne.

Pihentessük a levesünket pár percig, majd ha még keletkezett a leves tetején felesleges zsír szedjük le. Szűrjük át a levest.

Tálaljuk a kakashússal, gombócokkal zöldségekkel és tésztával.

https://receptneked.wps.hu/levesek/kakasleves-gomboccal/