Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kapros spárgaleves halgombóccal recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Halgombóchoz

  • 1 darab tonhalkonzerv (sós lében)
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • só
  • őrölt színes bors
  • 1 liter víz

Leveshez

  • 1 csomag zöld spárga
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • só
  • őrölt színes bors
  • csipet szerecsendió
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítése

Halgombóc:

A tonhalkonzervet szűrőben lecsepegtetjük, majd villával összetörjük. Sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a tojást és jól összekeverjük. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk.

A vizet felforraljuk, ételízesítőt adunk hozzá, majd a masszából formázott kisebb gombócokat beletesszük. Mérsékelt lángon 3–4 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük és melegen tartjuk. A főzőlevet félretesszük, mert a leves alapja lesz.

Zöldségek előkészítése:

A spárgát meghajlítjuk, a fás végeit letörjük és félretesszük az alapléhez. A szárát kisebb darabokra vágjuk, a spárgafejeket külön tesszük. A vöröshagymát és a kaprot finomra aprítjuk.

Leves elkészítése

Egy edényben vajat és olajat hevítünk, majd üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt spárgát és a félretett fás részeket, meghintjük kaporral, majd felöntjük a halgombóc főzőlevével. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük és puhára főzzük.

Ezután hozzáadjuk a félretett spárgafejeket és pár percig főzzük (amíg megpuhulnak). A spárgafejeket és a vastag szárrészeket kiszedjük (utóbbit kidobjuk), a fejeket félretesszük.

A leveshez adjuk a tejfölt és a tejszínt, majd botmixerrel simára turmixoljuk. Szűrőn átpasszírozzuk, hogy selymes állagot kapjunk.

Befejezés és tálalás:

A levesbe visszatesszük a spárgafejeket és a halgombócokat, majd óvatosan átmelegítjük, de már nem főzzük tovább.

Tálaláskor tányérba szedjük a levest és a gombócokat, végül apróra vágott friss kaporral megszórva kínáljuk.

Tipp:

A halgombóc készülhet más halféléből is, például lazacból vagy harcsából. Ha könnyedebb levest szeretnénk, a tejfölt el is hagyhatjuk és csak tejszínnel sűríthetjük.

https://receptneked.wps.hu/levesek/kapros-spargaleves-halgomboccal/