A megtisztított karalábét nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy 7–8 literes lábasba annyi olajat teszünk, hogy a karalábét meg tudjuk benne párolni. Amikor összeesik, sózzuk, borsozzuk, majd ízlés szerint adunk hozzá egy kevés ételízesítőt és pirospaprikát.
Ezután az edényt vízzel feltöltjük körülbelül háromnegyedig, és felforraljuk.
Közben a húsgombócokat a szokásos módon készítjük el. A rizst félpuhára főzzük, majd összekeverjük a darált hússal, tojássárgájával, reszelt vöröshagymával, sóval és egy kevés borssal. A forrásnak induló karalábés alapba belehelyezzük a gombócokat. Lassú tűzön, körülbelül 30 perc alatt megfőnek – amikor feljönnek az edény aljára, elkészültek.
Ha levesként szeretnénk tálalni, akkor a tejfölös habarást kevés liszttel készítjük. Ha főzelékként kínálnánk, akkor értelemszerűen több liszttel sűrítjük. Mindkét változat finom, pikáns ízű lesz.