Egy lábasban felolvasztunk egy fakanálnyi zsírt, majd megsózzuk és megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát. Miután a hagyma megpirult, hozzáadjuk a meghámozott, darabokra vágott krumplit. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje a krumplit, majd egy kicsit megsózzuk.
Amikor a krumpli teljesen megfőtt, levesszük a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni. Ezt követően botmixerrel csomómentesre turmixoljuk. Ha sima az állaga, visszatesszük a lábasra, de takaréklángra állítjuk, hogy nehogy odaégjen. Amikor újra átmelegedett, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a főzőtejszínt. A tejszín mennyiségével beállíthatjuk a leves sűrűségét: minél több tejszínt adunk hozzá, annál hígabb lesz.
A végén fehér borssal ízesítjük. Tálaláskor aranybarnára pirított szalonnakockákat, levesgyöngyöt és reszelt trappista sajtot szórunk a tetejére.